7 DO’s & DON’Ts για υγιή νύχια το καλοκαίρι

Πως να διατηρήσεις άψογο το μανικιούρ σου την πιο καυτή εποχή του χρόνου!


Ήξερες ότι τα νύχια σου μεγαλώνουν πιο γρήγορα κατά την καλοκαιρινή περίοδο; Και ότι η υγεία των νυχιών σχετίζεται άμεσα με τη γενική σου υγεία; Γι’ αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή! Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα νύχια τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στην ξηρότητα και το ξεφλούδισμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Έχοντας αυτό κατά νου, μοιραζόμαστε μαζί σου μερικές συμβουλές ώστε να μειώσεις τη φθορά των νυχιών σου και να τα διατηρήσεις υγιή, όλο το καλοκαίρι!


1. Ενυδάτωση

Όταν πρόκειται για την ενίσχυση των νυχιών σου, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Η αύξηση της πρόσληψης νερού θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα νύχια σου (όπως και το σώμα, τα μαλλιά, το δέρμα) δυνατά και υγιή. Πίνε άφθονο νερό! Ναι, ξέρουμε ότι το έχεις ξανακούσει, αλλά αυτή την εποχή καλό είναι να πίνεις περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Το ιδανικό είναι να πίνεις δύο λίτρα νερό την ημέρα, για να εξασφαλίσεις σωστή ενυδάτωση. Επίσης, τα νύχια θα πρέπει να ενυδατώνονται αμέσως μετά το κολύμπι ή το πλύσιμο των χεριών. Εφάρμοσε λοσιόν ή κρέμες χεριών βαθιάς ενυδάτωσης, για να τα αναζωογονήσεις.


2. Προσοχή με την υγρασία

Όπως το δέρμα και τα μαλλιά, έτσι και τα νύχια χρειάζονται υγρασία για να αποτρέψουν το σκάσιμο και το ξεφλούδισμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το βρέξιμο με νερό είναι αρκετό, στην πραγματικότητα αυτό αφαιρεί σημαντικά έλαια. Η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως το χλώριο, τα οικιακά καθαριστικά και τα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ μπορεί επίσης να αφυδατώσει το δέρμα και τα νύχια σου. Προσπάθησε να τα διατηρείς όσο το δυνατόν πιο στεγνά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσες κάνουν μανικιούρ με gel, καθώς η επαφή με το νερό μπορεί να δημιουργήσει μύκητες και βακτήρια. Επειδή τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, μην ξεχνάς να πλένεις και να στεγνώνεις συχνά τα χέρια σου, για να αποφύγεις πιθανή μόλυνση.


3. Ισορροπημένη διατροφή

Όπως και το υπόλοιπο σώμα, τα νύχια επηρεάζονται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Όσον αφορά στη διατροφή, θα πρέπει να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως κρέας, γάλα, θαλασσινά, ψάρια, τυρί και γιαούρτι. Εάν ακολουθείς μια συγκεκριμένη δίαιτα, π.χ. vegan, οι ισοδύναμες επιλογές περιλαμβάνουν τόφου, φυλλώδη, πράσινα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα. Εάν δε νιώθεις ότι λαμβάνεις αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σου ή δεν ενυδατώνεσαι επαρκώς, μίλησε με τον γιατρό σου, καθώς ίσως χρειάζεσαι βιταμίνες ή συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής.


4. Σταθερή ρουτίνα περιποίησης νυχιών

Τα νύχια σου αξίζουν αγάπη, το ίδιο και το δέρμα γύρω τους. Για μακριά, υγιή νύχια, υιοθέτησε μια ρουτίνα περιποίησης και τήρησέ την. Καθάριζε τα νύχια σου με χλιαρό νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι. Αφού τελειώσεις, χρησιμοποίησε μια πετσέτα για να τα στεγνώσεις καλά. Όταν κόβεις τα νύχια σου, απόφυγε τη χρήση σκληρών εργαλείων. Κόψε τα νύχια των ποδιών σε ευθεία για να αποτρέψεις την ανάπτυξη τους στις γωνίες. Όσο πιο μυτερά είναι τα νύχια σου, τόσο πιο πιθανό είναι να σπάσουν. Προτίμησε ένα οβάλ σχήμα και, στη συνέχεια, λίμαρέ τα κάνοντας μακριές, ομαλές κινήσεις προς μία μόνο κατεύθυνση. Το λιμάρισμα εμπρός και πίσω προκαλεί σπάσιμο και ξεφλούδισμα των νυχιών. Και μην ξεχνάς τα επωνύχια (πετσάκια)! Τα επωνύχια μπορούν να προκαλέσουν αντιαισθητική εικόνα, γι' αυτό βάζε πάντα λάδι ή ενυδατική για να τα διατηρείς ενυδατωμένα.


5. Έκθεση στον ήλιο

Δεν είναι μυστικό ότι ο υπερβολικός ήλιος μπορεί να είναι επιβλαβής για το δέρμα, αλλά πολλές φορές δε σκεφτόμαστε την επίδραση που μπορεί να έχει στα νύχια μας. Εάν δε θέλεις κατεστραμμένα νύχια ή ένα ξεθωριασμένο μανικιούρ, βάζε αντηλιακό στα χέρια και τα δάχτυλά σου κάθε πρωί. Δοκίμασε, επίσης, μια τελική επίστρωση που δεν κιτρινίζει ή ένα γυαλιστικό που περιέχει προστασία UV. Αν παρατηρήσεις να σχηματίζονται ραβδώσεις στα νύχια σου, τότε είναι καιρός να περιορίσεις την έκθεση στον ήλιο και να εστιάσεις στην beauty ρουτίνα των νυχιών σου.


6. Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Οι αγαπημένες καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως η ηλιοθεραπεία, το κολύμπι και το παιχνίδι στην παραλία είναι ο τέλειος συνδυασμός για να χαλάσει κάθε μανικιούρ! Ως εκ τούτου, πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένη. Πριν πας στην παραλία ή καθίσεις δίπλα στην πισίνα, φρόντισε να έχεις ένα κιτ έκτακτης περιποίησης των νυχιών σου, με λίμα νυχιών, ασετόν, βαμβάκι, οδοντογλυφίδα και ένα βασικό βερνίκι νυχιών.


7. Επισκέψου έναν επαγγελματία nail artist

Εννοείται πως για ολοκληρωμένη περιποίηση το ιδανικό είναι να απευθύνεσαι σε επαγγελματίες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και διαθέτουν τον κατάλληλο επαγγελματικό εξοπλισμό. Το μανικιούρ είναι υπηρεσία περιποίησης - δεν είναι απαραίτητο να χρωματίζεις τα νύχια σου κάθε φορά. Μπορείς να κάνεις θεραπεία ή ένα ωραιότατο μανικιούρ/ πεντικιούρ σπα! Χρησιμοποίησε, επίσης, προϊόντα ενίσχυσης νυχιών, όπως σκληρυντικό νυχιών ή θεραπείες εμπλουτισμένες με κερατίνη ή ασβέστιο. Πάντα να τελειώνεις το μανικιούρ σου με ένα top coat. Το καλοκαίρι, ένα top coat είναι ακόμη πιο σημαντικό για την προστασία από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο αντηλιακό, στο νερό της πισίνας ή το αλάτι της θάλασσας. Ακόμη και με μια απλή βάση με βιταμίνες θα δεις μεγάλη διαφορά!


Βonus tip

Με την υπερβολική ζέστη, είναι σύνηθες φαινόμενο οι περίφημες «φυσαλίδες» που εμφανίζονται στα νύχια καθώς το βερνίκι στεγνώνει. Για να απαλλαγείς από αυτές, άπλωσε ένα βερνίκι νυχιών με έξτρα γυαλάδα.